Zarys prawa żywnościowego
(szkolenie 4 dniowe: forma wykładów)
Cel:
Zapoznanie Uczestników z zasadniczymi instytucjami prawa żywnościowego, ze szczególnym uwzględnieniem regulacji z zakresu produktów pochodzenia zwierzęcego. Uświadomienie kompleksowości regulacji z zakresu prawa żywnościowego. Omówienie zasadniczych poddziałów prawa żywnościowego
Główne zagadnienia:
- Pojęcie prawa żywnościowego
- Geneza i rozwój norm prawa żywnościowego
- Źródła prawa żywnościowego
- Zasady ogólne prawa żywnościowego oraz ogólne wymogi i obowiązki w prawie żywnościowym
- Systemy kontroli wewnętrznej i audytu
- Ocena ryzyka w prawie żywnościowym
- Ogólne wymogi higieny żywności
- Szczególne wymogi higieny dla żywności pochodzenia zwierzęcego
- Humanitarna ochrona zwierząt rzeźnych
- Ubój zwierząt rzeźnych
- Ubój rytualny
- Ubój z konieczności
- Pozyskiwanie mięsa ze zwierząt dzikich
- Wymogi higieniczne dla mięsa i produktów mięsnych
- Wymogi higieniczne dla pozyskiwania i przetwórstwa mleka
- Wymogi higieniczne dla sektora rybackiego
- Wymogi higieniczne dla pasz
- Transport żywności i pasz
- Żywność modyfikowana genetycznie
- Produkty lecznicze
- Kryteria mikrobiologiczne żywności
- Wspólnotowy system kontroli urzędowych nad żywnością i paszami
- Wspólnotowy system kontroli podmiotów działających na rynku żywności pochodzenia zwierzęcego
- Organy urzędowej kontroli żywności
- Egzekwowanie prawa żywnościowego